Välkommen till Junior Living

– Vi bygger både snabbt och med hög kvalitet

Bostadsbyggaren Junior Living grundades 2013 av entreprenörerna Magnus Bouveng och Jan Pettersson. Affärsidén är att erbjuda yteffektiva lägenheter med hög kvalitet till ett överkomligt pris.

Tillsammans med den flerfaldigt prisbelönte arkitekten Andreas Martin-Löf har ett koncept för snabb och kostnadseffektiv produktion av permanenta, väldesignade och fullutrustade bostäder tagits fram. Lägenheterna är energieffektiva, har god ljudkomfort och uppfyller Boverkets samtliga krav för smålägenheter.

Summan av antalet uppförda och beställda lägenheter uppgick hösten 2017 till mer än 1 000. Ett av projekten, 280 lägenheter i Västberga i Stockholm, tilldelades 2017 Nordic Architecture Fair Award.

Det här är Junior Living-metoden i korthet:

  • Kort byggtid och mindre materialspill.
  • Prefabricering inomhus i Sverige under ideala och torra förhållanden.
  • Lägenheterna byggs kompletta och funktionella med badrum, kök, förvaring och balkong.
  • Väldefinierad byggprocess där varje arbetsmoment och installation är intrimmat.
  • Standardiserade och fullutrustade lägenhetsmodeller betyder effektivisering av materialinköp, logistik och transporter.
  • De färdigbyggda lägenheterna placeras i arkitektritade stommar som anpassats för den aktuella tomten och rådande ljusförhållanden.
  • Uppfyller Boverkets samtliga krav för smålägenheter.
  • Upp till 40 procent billigare än gängse pris.

 

Vanliga frågor och svar

Varför namnet Junior Living?
Namnet kommer sig av grundarnas målsättning att snabbt bygga bra bostäder för unga. Det betyder lägenheter som ska ha en rimlig hyra trots hög kvalitet i material och design.

Vad vill Junior Living stå för?
Junior Livings verksamhetsidé är att bygga högkvalitativa, väldesignade bostäder snabbare och billigare. Prefabricering av lägenheterna ska ske i fabrik i Sverige och verksamheten ska i sin helhet vara långsiktigt hållbar.

Vilken roll har arkitekten Andreas Martin-Löf?
Junior Living har ett gott och nära samarbete med Andreas. Han har haft en central roll vid utvecklingen av bostadskonceptet Snabba hus. Hans huvudsakliga fokus är dock den egna arkitektbyrån.

Vad är Snabba hus?
Snabba Hus är ett initiativ av den ideella föreningen jagvillhabostad.nu. Målet är att få en snabb och högkvalitativ lösning på den akuta bostadsbrist som unga vuxna upplever. Junior Living har tillsammans med Svenska Bostäder och arkitekten Andreas Martin-Löf tagit fram ett koncept för att realisera målet. Konceptet har förverkligats i Västberga i Stockholm där 280 lägenheter byggts. Projektet tilldelades 2017 arkitektpriset Nordic Architecture Fair Award. Under 2018 kommer Junior Living att bygga ytterligare lägenheter enligt konceptet Snabba hus.

Vilka mål har Junior Living för verksamheten?
Ett viktigt mål för Junior Living är att byggherrar, fastighetsägare och kommuner ska förstå att det byggsystem som bolaget utvecklat, i kombination med den industriella tillverkningsmetoden, innebär hög kvalitet, kostnadseffektivitet och långsiktig hållbarhet.

Hur många lägenheter kommer ni att bygga de närmaste åren?
Vårt mål är att under 2018 bygga 500 lägenheter och att till 2020 ha byggt ytterligare 1000 lägenheter. Vid kraftigt ökad efterfrågan finns tillgång till ytterligare kapacitet i form av ytterligare en svensk fabrik som snabbt kan komma igång med produktion.

På vilket sätt skiljer ni er från andra bostadsutvecklare och byggentreprenörer?
Vi är ett svenskt byggbolag med ett unikt egenutvecklat byggsystem. Vår bostadsprodukt är ny, den håller hög kvalitet, har en prisbelönt design och den produceras i Sverige på ett industrialiserat och hållbart sätt. Vi menar att vi bidrar till att utveckla svenskt bostadsbyggande genom att tänka och agera på ett för branschen nytt sätt.

Era gemensamma projekt med Svenska Bostäder har alla genomförts med tillfälligt bygglov. Är det en grundpelare i er affärsmodell?
Nej det är det inte. Däremot är det så att vårt byggsystem lämpar sig lika bra för byggnader som skall stå på samma plats permanent, som för byggnader som skall monteras ned efter en tid. Byggsystemet är flexibelt och demonterbart och att bygga med tillfälligt bygglov innebär en byggprocess som går snabbare. Och det är viktigt när vi pratar om att bygga bort bostadskön för till exempel unga vuxna som inte kommit in på bostadsmarknaden. Men vi bygger som sagt även mycket annat. Till exempel permanenta hus för bostadsrättsföreningar.

Vad ska ni bygga i Råcksta och Norra Ängby?
Efter vårt gemensamma och prisbelönta projekt i Västberga har Svenska Bostäder upphandlat Junior Living för att producera ytterligare 377 enrumslägenheter, med tillfälligt bygglov, i Råcksta och Norra Ängby i västra Stockholm. Av dem byggs 250 i Råcksta och 127 i Norra Ängby. Inflyttning är beräknad till sommaren 2019.

Ert och Svenska Bostäders projekt i Västberga tilldelades hösten 2017 Nordic Architecture Fair Award. Vad betyder det priset för er?
Det är helt fantastiskt att vårt projekt i Västberga tilldelades detta arkitektoniska pris. Inte minst för att det är ett lågkostnadsprojekt och för att motiveringen även tog upp vår produktionsmodell samt den aktuella problematiken med den svenska bostadsbristen. Det bekräftar att vårt koncept ligger i framkant.

Arbetar ni enbart med prefabricerade hus?
Ja och det ska vi fortsätta att göra. Det betyder att vi löpande kan finslipa tekniken. Det tillsammans med tillverkningen inomhus, i en kontrollerad miljö, utförd av extremt duktiga montörer gör det möjligt för oss att garantera högsta kvalitet och kostnadseffektivitet. Vilka är era konkurrenter? Det finns ingen som gör exakt som vi men Bo klok och Lindbäck bygger båda modulbaserat. Dessutom finns aktörer i Asien som gör om containers till bostäder som transporteras till Sverige. Och i någon omfattning är även de klassiska byggföretagen konkurrenter.

De flesta av era nu aktuella projekt finns i Stockholms- och Uppsalaregionen, när bygger ni de första husen ute i landet?
Det beror på när vi får en beställning. Vi har pågående dialoger om att expandera över hela landet.

Fungerar prefabtillverkning för större lägenheter?
Ja absolut. Vi erbjuder redan idag större lägenheter. En tvårummare på 50 kvadratmeter och en 3,5 rumslägenhet på 66 kvadrat.

Junior Living är ett koncept från MFH Bygg AB  Hufvudsta Gård, Bränneriet 2tr  171 73 Solna  

org.nr 556943-7196  Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.