Junior Living får nytt uppdrag av Svenska Bostäder

Bygger 377 ungdomsettor i västra Stockholm enligt prisbelönt koncept

Byggandet av 377 enrumslägenheter för unga vuxna i Råcksta och Norra Ängby i västra Stockholm har nu fått klartecken av Mark- och miljödomstolen. Våren 2018 påbörjas bygget, som sker enligt Svenska Bostäders och byggentreprenören Junior Livings prisbelönta koncept Snabba hus. Inflyttning är planerad till sommaren 2019.

I Råcksta och Norra Ängby i västra Stockholm kommer Junior Living på uppdrag av Svenska Bostäder att uppföra 377 av sina högkvalitativa och kostnadseffektiva enrummare. Byggstart är satt till våren 2018. Det handlar om fullutrustade, 33 kvadratmeter stora, lägenheter med balkong, producerade enligt Junior Livings patenterade byggsystem.

– Att vi nu startar andra etappen av Snabba hus innebär ett rejält tillskott av bostäder till unga. Bostadsbristen är ett av Stockholms största problem idag och unga har särskilt svårt att få en bostad. Det här löser inte problemen över en natt men det är en konkret åtgärd som ger bostäder betydligt snabbare än vad som annars skulle vara möjligt, säger Pelle Björklund, VD på Svenska Bostäder.

Junior Livings egenutvecklade metod för prefabricering av lägenheterna sker inomhus i kontrollerad miljö i en svensk fabrik. Resultatet av uppförandet enligt det patenterade byggsystemet är byggnader av hög kvalitet, förkortad byggtid, mindre materialspill och i slutändan lägre hyra.


– Vi är mycket glada över att Svenska Bostäder ännu en gång väljer oss som samarbetspart i detta viktiga projekt. Behovet att snabbt bygga yteffektiva och billiga hyresrätter med hög kvalitet är enormt. Därför är det jättebra att vi nu kan gå igång med detta bygge, säger Claes Eliasson, VD på Junior Living.

 

Prisbelönt

Arkitekten bakom är flerfaldigt prisbelönte Andreas Martin-Löf. Bland annat utnämndes han av Residence till Årets arkitekt 2014. Det här är det andra projektet som Junior Living genomför på uppdrag av Svenska Bostäder. Det första samarbetet, med 280 lägenheter i Västberga, har fått stor uppmärksamhet. I höstas utsågs det och dess arkitekt Andreas Martin-Löf till vinnare av Nordic Architecture Fair Award i konkurrens med 133 enastående nordiska byggnader.

– Det är jätteroligt att ett projekt av den här typen, en högkvalitativ lågkostnadsprodukt, fått ett arkitektoniskt pris. Det bekräftar att vårt patenterade byggsystem ligger i framkant och att det inte behöver vara dyrt med hög kvalitet och god design – bara mer utmanande, säger Claes Eliasson.


Koncept utvecklas

Utöver enrumslägenheterna erbjuder Junior Living även större lägenheter. Dels tvårummare på 50 kvadratmeter samt tre rum och kök på 66 kvadratmeter. Produktionen sker snabbt och kostnadseffektivt inomhus i fabrik och byggnaderna uppförs enligt det patenterade byggsystemet.

 

aml6 webb

Möt vår arkitekt

Arkitekten Andreas Martin-Löf med många uppmärksammade projekt i Stockholmsområdet:

Redan när jag studerade på KTH Arkitektur började jag intressera mig för bostadsbyggande – och hur det kan utvecklas. Under mina första år som praktiserande arkitekt märkte jag dock hur oerhört konservativa de stora svenska byggbolagen är när det kommer till bostadsproduktion.

AndreasKoncept: Effektiva smålägenheter
Det var därför ganska självklart för mig att tacka ja när Junior Living frågade mig om jag ville vara med och utveckla deras koncept för effektiva smålägenheter. Att medverka till att fler, mindre och billigare, lägenheter produceras känns oerhört angeläget för mig.

Junior Livings idéer
Janne och Manne på Junior Living hade tydliga idéer om byggteknik, produktion och logistik. I nära samarbete har vi sedan utvecklat idéerna vidare till ett bra kompaktboende med både vettiga funktioner och attraktiv form.ritning lagenhet JL broschyr 130x100  Lägenheterna har en intressant planlösning med en funktionsvägg med kök längs ena långsidan och ett generöst glasparti med balkong på fasadsidan. Vi tittar nu också på hur konceptet kan utvecklas till större lägenheter för familjer eller till exempel kompisboende.

Möt arkitekten

Text här

Vi bygger effektivare

Junior Living har utvecklat en ny metod för bostadsbyggande
med kortare byggtider och mindre materialspill.
Det innebär att vi kan bygga moderna och fullt utrustade smålägenheter till lägre pris för kunden.

Junior Living-metoden™  i korthet:

1. Prefabricering inomhus under ideala och torra förhållanden.
2. Junior Living bygger endast en modell av lägenhet, ca 32 kvm. Detta effektiviserar inköp av material, logistik och transporter.
3. Lägenheterna byggs kompletta och funktionella med badrum, köksdel, förvaring och balkong.
4. De färdigbyggda lägenheterna placeras i en arkitektritad betongstomme. Den utformas optimalt efter tomtens förutsättningar och ljusförhållanden.
5. Byggprocessen är väldefinierad, varje arbetsmoment och installation är intrimmat.
6. Lägenheterna uppfyller Boverkets samtliga krav för smålägenheter.

 

Med nytänkande utmanar nu Junior Living dyrt och traditionellt byggande:
Andra bygger lägenheter i hundratals varianter. Vi bygger en modell av lägenhet med alla de viktigaste funktionerna. 

Jämför med en dator eller bil:  Om avancerade produkter som datorer och bilar byggs med precision i fabriker kan även lägenheter göra det. Det gör att vi samtidigt kan hålla nere priserna – Vi tror att många kunder vill ha ett bra alternativ till dyrt boende.

plan01

Junior Living är ett koncept från MFH Bygg AB  Hufvudsta Gård, Bränneriet 2tr  171 73 Solna  

org.nr 556943-7196  Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.